Jednym ze sposobów farbowania jaj, jest gotowanie ich w łupinach cebuli. Do ufarbowania 1 jajka potrzebujemy łupin z co najmniej 2 cebul. Intensywność barwy zależy od tego jak długo jajka będą się gotowały oraz jaki kolor skorupek miały przed farbowaniem.
Aby zafarbować jajka potrzebujemy:
- jajka
- łupiny cebuli
- garnek do farbowania (UWAGA garnek może też zafarbować)
- gumki recepturki
A jajka przygotowujemy w następujący sposób:
- Jajka dokładnie umyć. Ważne żeby nie były brudne i tłuste bo barwnik nie wniknie w skorupki.
- Jeśli chcemy mieć wzorki to jajka obwiązujemy gumkami recepturkami. W wyniku tego te miejsca do których ściśle przylegają gumki nie zostaną zafarbowane.
- Na dno garnka wkładamy część cebuli.
- Na łupiny ostrożnie układamy jajka i przykrywamy je pozostałymi łupinami.
- Powoli i ostrożnie zalewamy jajka wodą.
- Powoli doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy je na małym ogniu przez kilkanaście minut. Czym dłużej się gotują tym mocniej będą zafarbowane. W trakcie farbowania dobrze jest sprawdzać czy kolor nam odpowiada i ewentualnie część jajek wyciągnąć wcześniej.
- Jajka ostrożnie wyciągnąć najlepiej na ręcznik papierowy ponieważ mogą jeszcze przez chwilę farbować.
- Z gorących jajek zdjąć gumki i posmarować jajka olejem, żeby nabrały połysk, ostudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz