wtorek, 2 grudnia 2014

Suszone cytrusy


Święta coraz bliżej więc najwyższy czas pomyśleć o świątecznych dekoracjach. W tym roku wysuszyłam cytryny i pomarańcze. Owoce te nie tylko pięknie pachną ale również nadają się do dekoracji świec lub jako zawieszki na choinkę.

Żeby cytrusy trzeba je pokroić na cienkie plastry, max. 5 mm. Teraz mamy do wyboru albo położyć je na grzejniku wyłożonym folią aluminiową, albo wykorzystać piekarnik. Ja suszyłam cytrusy w piekarniku.
Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową a następnie układamy na niej plastry cytrusów.
Cytrusy wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 90oC.
Suszyć przez 3 godziny, co pół godziny obracając cytrusy na drugą stronę. W przypadku suszenia cytrusów na grzejniku, również obracamy je co 30 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz